Odporność organizmu może być rozumiana zarówno jako ochrona przed czynnikami chorobotwórczymi jak i szybki powrót do zdrowia, gdy już doszło do zachorowania.
Są dwa rodzaje odporności, wrodzona – ukształtowana w życiu płodowym oraz nabyta, którą można wzmocnić.
Czynniki stymulujące układ odpornościowy, to:
– Systematyczna aktywność fizyczna oraz hartowanie organizmu.
– Melatonina, dzięki której zapadamy w głęboki, regenerujący sen.
– Witamina D 3, którą staramy się dostarczyć z pożywienia (z tłustych morskich ryb czy żółtek jaj), nasłoneczniania ciała lub suplementacji.
– Skwalen, znajdujący się w olej z wątroby rekina.
– Bakterie probiotyczne (określone ich szczepy).
– Betaglukany, zawarte w drożdżach i grzybach shiitake.
– Echinokozydy, znajdujące się w wyciągu z jeżówki purpurowej.
– Właściwe przeprowadzanie postu.
– Glutamina, aminokwas który organizm wprawdzie potrafi sobie sam wytworzyć, jednak gdy jest poddany niekorzystnym warunkom, tj.: stres, duży wysiłek fizyczny czy choroba, jego zasoby maleją i warto wtedy pomyśleć o dodatkowej suplementacji.
Należy również pamiętać, iż staranne mycie rąk i odpowiednia higiena może ochronić przed wieloma chorobami.