Dieta SIRT nosi taką nazwę za sprawą białek (Sirtuin), które to uwzględniane są w jej jadłospisie.
Białka te m.in.:
⁃ wyciszają geny starzenia się,
⁃ uruchamiają systemy naprawcze organizmu,
⁃ regulują procesy metaboliczne,
⁃ normalizują gospodarkę węglowodanowo – lipidową.
Dieta składa się z 3 faz:
⁃ etap I – trwa 7 dni i wymaga spożywania nie więcej niż 1000 kcal na dobę przez 3 dni oraz 1500 kcal przez 4 dni;
⁃ etap II – trwa 14 dni i wymaga spożywania nie więcej niż 1500 kcal na dobę;
⁃ etap III – nie wymaga liczenia kalorii, jednak uwzględnia spożycie jak największej ilości produktów zawierających sitruiny.
Do takich produktów należą między innymi:
⁃ seler naciowy wraz z liśćmi,
⁃ jarmuż,
⁃ szpinak,
⁃ rukola,
⁃ lubczyk,
⁃ nać pietruszki,
⁃ czerwona cykoria,
⁃ czerwona cebula,
⁃ kapary,
⁃ papryczka chilli,
⁃ truskawki,
⁃ jagody,
⁃ soja,
⁃ gryka (kasza gryczana, mąka gryczana, płatki gryczane)
⁃ prawdziwa kawa,
⁃ niesłodzone kakao,
⁃ gorzka czekolada (o zawartości min. 85 procent kakao)
⁃ czerwone wino,
⁃ oliwa z oliwek,
⁃ zielona herbata (matcha),
⁃ daktyle,
⁃ kurkuma,
⁃ orzechy włoskie.
Te produkty poza tym, że odżywiają organizm, przyśpieszają metabolizm, redukują apetyt oraz poprawiają samopoczucie – dlatego warto wprowadzić je do codziennych jadłospisów.