Jelita są największym narządem odpornościowym. W ich błonie śluzowej znajduje się ok. 80 % wszystkich komórek odpornościowych i aż 90 % serotoniny, czyli „hormonu szczęścia”.
Mikrobiom, czyli bakterie zamieszkujące jelita są odpowiedzialne za:
– trawienie składników pokarmowych;
– wytwarzanie witamin z grupy B, witaminę K;
– przyswajanie minerałów, tj.: magnez i wapń;
– zdolności detoksykacyjne;
– regulują metabolizm i masę ciała;
– Zapobieganie wielu chorobom nowotworowym i autoimmunologicznym;
– Wpływają na nastroje i funkcje poznawcze;
– opóźnianie procesów starzenia (produkują glukozaminy, które wzmacnia kolagen).
Zaburzony mikrobiom powoduje m.in.:
– choroby alergiczne,
– otyłość,
– cukrzycę,
– choroby nowotworowe,
– choroby jelitowe(m.in. zespół jelita drażliwego, Leśniowskiego – Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego),
– zaburzenia psychiatryczne (m.in. depresje, bezsenność, autyzm).
Jak zadbać o jelita:
– Jeść warzywa i owoce, zawierające duże ilości błonnika i polifenoli, które stanowią pokarm dla mikrobiomu.
– Wprowadzić do jadłospisu kiszonki (m.in.: ogórki, kapustę, buraki) oraz kefiry i jogurty, które dostarczają naturalne probiotyki.
– Przyjmować dodatkowo suplementy, zawierające szczepy pożytecznych bakterii i drożdży.
– Ograniczyć mięso, przetworzoną żywność, alkohol, leki (w tym antybiotyki), używki i cukier.
– Zadbać o zdrowy sen.
– Regularnie ćwiczyć.
– Unikać stresu.
– Prowadzić regularny tryb życia.
W dużej mierze nasze zdrowie i samopoczucie zależy od tego, w jakim stanie będą nasze jelita.