Gaz ten ratuje życie i zdrowie ale także przyczynia się do wielu chorób, śmierci oraz sprawia, że się starzejemy.
Oddychamy po to, by wprowadzić do organizmu tlen, jednocześnie pozbywając się toksycznych produktów przemiany materii.
Tlen doprowadzany jest do komórek (przez krew), gdzie pożywienie przekształcane jest w energię.
W trakcie tego procesu (utleniania), powstają wolne rodniki, które destrukcyjnie wpływają na nasz organizm.
Rodniki:
– uszkadzają DNA w komórkach (przyczyniają się do powstawania nowotworów);
– osłabiają układ immunologiczny i nerwowy;
– prowadzą do rozwoju miażdżycy i chorób krążenia (zawał, udar);
– przyczyniają się do powstawania zapalenia stawów, cukrzycy, zwyrodnienia siatkówki, choroby Parkinsona i Alzheimera;
– uszkadzają krwinki czerwone,
– niszczą komórki wielu narządów, takich jak: mózg, serce, nerki, płuca, żołądek;
– osłabiają kości (osteoporoza);
– przyspieszają proces starzenia się organizmu i skóry.
Aby zneutralizować działanie wolnych rodników, należy dostarczać do organizmu antyoksydanty (przeciwutleniacze), do których należą:
* witamina E (oleje roślinne, kiełki, jaja, orzechy, zielono-liściaste warzywa, pełne ziarna, tran);
* witamina A (mleko, mięso, ryby morskie, oleje roślinne);
* witamina C (czarne porzeczki, owoce cytrusowe, papryka, pomidory);
* karotenoidy (marchew, słodkie ziemniaki, dynia, pietruszka naciowa, jarmuż, szpinak, papryka, morele, brokuły, pomidory);
* polifenole (warzywa kapustne, cebulowe, korzeniowe, psiankowate, fioletowe, niebieskie, ciemnoczerwone owoce i warzywa, herbata zielona, kakao, skórka winogron, czerwone wino);
* minerały – cynk, mangan, selen, miedź (owoce morza, chude mięso, mleko, orzechy, warzywa strączkowe, pełne ziarna);
* związki siarki (czosnek, cebula, por)
* kwas alfa-liponowy (podroby, szpinak, drożdże piwne, siemię lniane)
* indole (kapusta, brukselka, kalafior, brokuły, rzepa)
* lignany (siemię lniane,olej lniany).