Naturalny super food, zawiera prawie 500 substancji aktywnych biologicznie. Pyłek pszczeli wykorzystywany jest w postaci produktów żywnościowych jak i leków, na różnego rodzaju dolegliwości, dodatkowo wykorzystywany jest w kosmetyce, nadając zdrowy i młody wygląd.
– To źródło witamin (A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwasu foliowego, inozytolu, biotyny, kwasu pantotenowego, kwercetyny) oraz ok 40 pierwiastków (m.in.: fosforu, potasu, wapnia, magnezu, sodu, żelaza, manganu, cynku, krzemu, miedzi, selenu, boru, chromu, molibdenu, srebra, platyny).
– Białko pyłku kwiatowego, posiada aminokwasy endogenne i egzogenne (organizm ludzki potrzebuje je dostarczyć z zewnątrz), to m.in.: arginina, fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna.
– Reguluje procesy trawienne, m.in.: łagodzi skutki zaparć, przyczynia się do spadku wagi.
– Zwiększa wydzielanie insuliny, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
– Wykazuje właściwości detoksykacyjne (odtruwa organizm), eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie wielu czynników chemicznych, działa ochronnie na wątrobę, wspomagając jej regenerację.
– Pomocny w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
– Zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi i poziom żelaza.
– Wzmacnia, osłabiony system nerwowy, podwyższa sprawność psychiczną i koncentrację, wspomaga leczenie depresji i nerwic.
– Działa wzmacniająco na naczynia krwionośne (dzięki zawartości rutyny), zapobiega ich pękaniu, poprawia krążenie, wspomaga leczenie nadciśnienia.
– Podnosi odporność organizmu na zakażenia, zwiększając ilość przeciwciał (zapobiega występowaniu chorób przeziębieniowych, skraca czas leczenia oraz łagodzi ich przebieg).
Pyłek pszczeli (w wartości 30 – 40g), najlepiej spożywać rozmieszany z miodem, przed posiłkiem (ok. 30 min.). Polecany jest ludziom dorosłym, rekonwalescentom, osobom wykonującym wysiłek fizyczny oraz dzieciom (pobudza apetyt).