Post przerywany (Intermittent Fasting – IF), to model żywienia, zakładający w ciągu dnia spożywanie odżywczych pokarmów przez 8 godzin (to tak zwane okno żywieniowe, w którym jemy od 3 do 4 posiłków), natomiast przez kolejne 16 godzin, powstrzymujemy się od przyjmowania pokarmów (możemy wówczas pić płyny, niezawierające kalorii), np.: pierwszy posiłek zjadamy o 10:00 a ostatni o 18:00 ale można to dostosować do swojego trybu życia.
Korzyści ze stosowania IF:
* redukuje uczucie głodu;
* odchudza (przyspiesza metabolizm);
* usprawnia układ odpornościowy;
* chroni przed stresem oksydacyjnym;
* ma działanie kardioprotekcyjne;
* poprawia lipidogram;
* wydłuża życie, spowalnia procesy starzenia;
* stymuluje odbudowę DNA;
* reguluje gospodarkę insulinową;
* zmniejsza stany zapalne;
* normuje ciśnienie krwi;
* usuwa stare i nieprawidłowo działające mitochondria, zastępując je nowymi;
* ma pozytywny wpływ na uzależnienie od jedzenia (na głód emocjonalny).
Taki model odżywiania, prowadzony w odpowiedni sposób, doskonale się sprawdzi u osób trenujących, chcących zwiększyć masę mięśniową a zredukować tkankę tłuszczową ponieważ wydzielany podczas postu – hormon wzrostu, sprawia iż mięśnie nie ulegają katabolizmowi, natomiast tkanka tłuszczowa jest efektywnie spalana, zwłaszcza gdy treningi są wykonywane będąc jeszcze na czczo.