Proces wydzielania potu jest konieczny aby utrzymać równowagę oraz stałą temperaturę ciała. Jednak kiedy pot wytwarzany jest nadmiernie, staje się kłopotliwy.
Przyczyny nadmiernego pocenia się:
* wysoka temperatura;
* intensywny wysiłek fizyczny;
* infekcje w organizmie;
* zmiany i zaburzenia hormonalne, (np. w wyniku ciąży czy menopauzy bądź chorób, tj.: tarczyca, cukrzyca);
* uwarunkowania genetyczne;
* stres;
* spożywanie alkoholu.
Czego należy unikać, żeby zmniejszyć potliwość:
* produktów takich jak: czosnek, cebula oraz por, gdyż nasilają nieprzyjemny zapach potu;
* mocnej kawy, herbaty, posiłków z dodatkiem ostrych przypraw (np. pieprzu, imbiru, kurkumy, chili) ponieważ mają działanie rozgrzewające;
* żywności przetworzonej, obfitującej w tłuszcze nasycone oraz cukry, co doprowadza do otyłości, a ta w konsekwencji do nadpotliwości;
* produktów o wysokim indeksie glikemicznym, która powoduje wahania poziomu glukozy we krwi oraz gwałtownym jej spadkom, które w efekcie prowadzą do tzw. zimnych potów;
* nadmiernego spożycia żywności bogatej w białko oraz tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.
Zatem, to co jemy ma wpływ na to, jak bardzo się pocimy. Dlatego warto podczas upalnych dni, nieco zmienić sposób żywienia, nie zapominając o nawadnianiu się i odpowiedniej higienie.