Kiszenie (kwaszenie) warzyw to sposób konserwacji żywności, który opiera się na fermentacji mlekowej. To jedna z najstarszych metod utrwalania żywności przeznaczonej do spożycia.
Dlaczego warto spożywać kiszonki:
– zawierają witaminy A, C, E, B2, PP i minerały, tj.: potas, magnez, fosfor, zwiększają przyswajalność wapnia, żelaza;
– stabilizują witaminę C, nie ulega rozpadowi (w normalnych warunkach jest jedną z najbardziej wrażliwych witamin na działanie czynników zewnętrznych, zwłaszcza na obróbkę termiczną, światło i dostęp tlenu);
– to dobry składnik diet odchudzających, mają niewiele kalorii (w trakcie kiszenia zmniejsza się wyjściowa zawartość cukru, przez co też i obniża się liczba kilokalorii);
– są dobrze przyswajane, kiszenie zwiększa strawność i zmniejsza poziom substancji antyodżywczych;
– wspierają pracę układu pokarmowego, poprawiają trawienie i ułatwiają przywrócenie prawidłowego mikrobiomu, wspomagają perystaltykę jelit;
– regulują wchłanianie glukozy (cukru) we krwi, polecane w profilaktyce i wsparciu leczenia cukrzycy;
– wspomagają działanie układu odpornościowego, bakterie probiotyczne zawarte w kiszonkach niszczą lub osłabiają patogeny, wzmacniają barierę ochronną i pomagają w walce z infekcjami;
– obniżają poziom cholesterolu, dzięki temu, że niektóre bakterie mikrobiotyczne przetwarzają go w sterole;
– zawierają acetylocholinę, związek ten wpływa na czynność serca (obniża ciśnienie krwi), poprawia perystaltykę jelit, jest neuroprzekaźnikiem (bierze udział w procesach pamięciowych i koncentracji), odpowiedzialna jest również za sprawność mięśni i odpoczynek organizmu;
– to źródło naturalnych probiotyków i prebiotyków.
Kiszonki to zdecydowanie superfoods, produkty mało przetworzone, tanie i ogólnodostępne, przy tym dobrze smakują oraz są doskonałą alternatywą w okresie zimowym.