W medycynie kulinarnej, lekarz miałby mieć za zadanie wypisać listę zakupów a nie receptę z lekami…
W medycynie kulinarnej sztuka jedzenia i gotowania przenika się z medycyną, łączy podstawy naukowe z odżywiania, medycyny i psychologii zdrowia.
Założenia medycyny kulinarnej:
– przedstawić pacjentowi jak komponować posiłki zdrowe i odżywcze;
– zaznajomić z zasadami planowania posiłków i ich przygotowania;
– nauczyć czytania etykiet i uświadomić jakie produkty spożywcze wybierać;
– uświadomić w temacie wpływu sposobu odżywiania na zdrowie i jakość życia;
– udostępnić rzetelne źródła wiedzy w zakresie zdrowego odżywiania.
Zdrowe odżywianie niewątpliwie zmniejsza ryzyko wielu chorób, dlatego też dietetyczna edukacja pacjenta w gabinetach lekarskich jest konieczna do osiągnięcia tego celu.