Ergotioneina (EGT) jest przeciwutleniaczem aminokwasowym, występuje praktycznie we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych człowieka.
Korzyści płynące ze spożywania EGT:
– działa jako lek przeciwdepresyjny;
– leczy stan przedrzucawkowy;
– blokuje uszkodzenie powodowane przez promieniowanie UV oraz hamuje rozszczepianie kolagenu i stanów zapalnych (jest wykorzystywana w produktach kosmetycznych);
– wspomaga leczenie chorób neurodegeneracyjnych (tj.: Alzheimer, Parkinson);
– pełni rolę ochronną w chorobach sercowo – naczyniowych (ochrania mięsień sercowy przed uszkodzeniami);
– wspomaga leczenie cukrzycy;
– poprawia stan włosów i paznokci;
– leczy choroby zapalne.
Naturalne źródła występowania EGT:
* jadalne gatunki grzybów (tj.: Sparassis crispa, Tremella foliacea, Lepista, Suillus luteus i Ramaria botrytis);
* wątroba;
* nerka;
* czarna fasola;
* otręby owsiane;
* fasola zwyczajna.
Ergotioneina działa antyoksydacyjnie, antymutagennie, chemo- i radioprotekcyjnie, może być użyteczna w walce ze stresem oksydacyjnym.
Warto uwzględnić ją w swojej diecie a także rozważyć przyjmowanie suplementów (które są powszechnie akceptowane), zawierających L – Ergotioneinę ze względu na wszelkie korzyści zdrowotne.