Przyjęło się mówić, iż tłuszcz „oporny”, to tkanka tłuszczowa zlokalizowana w najmniej pożądanych miejscach, tj.: okolice brzucha, pleców, ud i pośladków.
Wprowadzenie odpowiednich zasad żywienia, pomoże uporać się z taką otyłością.
Udowodnione naukowo czynniki uniemożliwiające odchudzanie:
* niedobór jodu – jod wpływa na metabolizm całego organizmu poprzez pracę tarczycy, źródłem jodu są: sól jodowana, orzechy laskowe, ryby m.in.: dorsz, tuńczyk czy makrela;
* niewystarczająca ilość błonnika w diecie – błonnik sprawia, iż zmniejsza się wchłanianie tłuszczu z jedzenia a z kolei nadmierne kalorie zgromadzone w tłuszczu z pożywienia, nie trafią do tkanki tłuszczowej w organizmie w obecności błonnika, źródłem błonnika są: pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, owoce (jabłka), rośliny strączkowe (ciecierzyca, fasola), warzywa (brokuły), siemię lniane;
* stosowanie drastycznych diet – dostarczanie skrajnie niskich ilość kalorii organizmowi, prowadzi do efektu jojo (powrotu nadwagi), zwiększa się przy tym poziom hormonu głodu (greliny) co sprawia, iż częściej odczuwamy głód;
* zaburzony mikrobiom w jelitach – bakterie z grupy Lactobacillus i Bifidobacterium pozytywnie wpływają na gospodarkę tłuszczową w organizmie, rozkładają tłuszcze w jelitach, dzięki czemu mniejsza ilość kalorii przedostaje się do organizmu dlatego warto zadbać o ich obecność;
* nadmiar leków – ich nadużywanie (głownie przeciwdepresyjnych, przeciwcukrzycowych, na nadciśnienie) – zwiększają apetyt i zatrzymują wodę w organizmie;
* indeks glikemiczny – oznacza wpływ żywności na zmiany poziomu glukozy we krwi – należy zwracać uwagę na to, jaki indeks ma określony produkt, im wyższy tym szybciej tworzymy w ciele tkankę tłuszczową;
* małe ilości białka w diecie – białko przyspiesza metabolizm, zmniejsza apetyt, zwiększa uczucie sytości, dzięki temu spożywamy mniej kalorii, (źródła białka: jajka, wołowina, jogurty, soczewica, migdały);
* tłuszcze trans – ogólnie są szkodliwe dla zdrowia i jeśli jedzenie obfituje w tego typu tłuszcze, następuje przyrost tkanki tłuszczowej głównie w okolicach brzucha (źródła tłuszczy trans: margaryny, produkty przetworzone typu chipsy, ciasteczka, powstają też w trakcie smażenia);
* cukry proste – podczas odchudzania, musimy eliminować cukry, zarówno te rafinowane jak i cukier znajdujący się w owocach;
* niedostateczna ilość snu – starajmy się spać nie krócej jak 5 godzin wciągu nocy ponieważ krótszy sen powoduje odkładanie się tłuszczu w niechcianych rejonach.
Należy pamiętać o tym, iż podstawą odchudzania jest zawsze deficyt kaloryczny oraz aktywność fizyczna, tylko w niektórych przypadkach (np.: przy silnej niedoczynności tarczycy, niewydolności serca i wątroby, w zespol nerczycowym) spalanie tkanki tłuszczowej jest utrudnione. W procesie odchudzania, najbardziej oporny mentalnie jest sam człowiek.