Żyjąc w świecie chemii, wprowadzając do organizmu toksyny z lekarstw, jedzenia, opakowań, wody, powietrza czy kosmetyków z pomocą przychodzi chlorella (zielona alga), która w sposób naturalny usuwa szkodliwe substancje.
Algi „żywią się” toksynami, pochłaniają je z naszego organizmu, po czym zostają usunięte wraz z innymi złogami z jelit.
Ponadto chlorella zawiera: witaminy z grupy B, witaminy A, C, E, K oraz minerały, tj.: żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, mangan, fosfor, selen, jod, krzem, sód oraz beta – karoten, aminokwasy, enzymy, chlorofil, kwasy tłuszczowe omega-3, kwasy nukleinowe, chlorellinę (naturalny antybiotyk), CGF (czynnik wzrostu).
Korzyści ze spożywania chlorelli:
* wzmacnia układ odpornościowy (zwalcza wirusy);
* usuwa wszelakie pasożyty, próchnicę, grzyby, pleśnie oraz bakterie;
* wspomaga walkę z anemią;
* wspiera leczenie nowotworów (działa ochronnie przed szkodliwymi skutkami chemioterapii);
* działa antyoksydacyjne;
* wspiera zdrowie wątroby (obniża stężenie enzymów wątrobowych);
* oczyszcza z toksyn i metali ciężkich (ołów, kadm, rtęć, uran);
* reguluje pracę jelit (jest naturalnym probiotykiem i prebiotykiem);
* obniża ciśnienie krwi;
* reguluje poziom cholesterolu;
* obniża poziom cukru we krwi, łagodzi insulinooporność;
* działa przeciwzapalnie (obniża CRP);
* redukuje poziom etanolu we krwi (pozytywny wpływ na kaca);
* łagodzi objawy syndromu fibromialgii (zmęczenia, problemu ze snem, koncentracją, niepokojem, zespołu drażliwego jelita);
* łagodzi obrzęki;
* zwiększa wytrzymałość;
* spowalnia procesy starzenia.
Chlorella jest bezpieczna dla zdrowia i z reguły dobrze tolerowana przez organizm, jedynie osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe i immunosupresyjne powinny zachować ostrożność podczas jej stosowania.