Mikroodżywianie jest nowoczesną, interdyscyplinarną dziedziną nauki, która zajmuje się uzupełnianiem istotnych substancji dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, analizuje związek pomiędzy odżywianiem a zdrowiem, łączy elementy dietetyki, medycyny i farmacji. Celem zastosowania mikroodżywiania jest przywrócenie niedożywionym komórkom ich optymalnego potencjału funkcjonalnego.
Kiedy warto wprowadzić mikroodżywianie:
* w chorobach tarczycy;
* przy nadwadze i otyłości;
* insulinooporności i cukrzycy;
* w chorobach jelit, przy problemach z trawieniem, refluksie;
* w chorobach autoimmunologicznych;
* przy migrenach;
* alergiach, atopiach;
* podczas rekonwalescencji;
* w chorobach nowotworowych;
* w przewlekłym stresie;
* w problemach ze snem.
Korzyści z mikroodżywiania:
* ustabilizowanie gospodarki hormonalnej;
* uregulowanie pracy jelit;
* zniwelowanie dolegliwości tj.: wzdęć, zaparć, biegunek;
* odzyskanie energii, witalności;
* zharmonizowanie układu nerwowego;
* poprawienie jakości snu, regeneracji organizmu;
* zwiększenie odporności;
* zdrowa, pięknie wyglądającą skóra, lśniące włosy;
* poprawa sylwetki;
* mocne stawy, zmniejszone ryzyko osteoporozy.
Zasady mikroodżywiania:
* unormowanie wagi ciała;
* ograniczenie ilości spożywanego mięsa;
* zwiększenie spożycia warzyw i owoców;
* wprowadzenie dobrych olejów w diecie;
* zadbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu;
* właściwe komponowanie posiłków;
* pozytywne nastawienie do życia;
* umiejętność relaksowania się i radzenia sobie z emocjami;
* aktywność fizyczna;
* świadome oddychanie.
Mikroodżywianie wspiera organizm, dopasowuje sposób odżywania oraz
włącza witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe, aminokwasy, antyoksydanty precyzyjnie dobrane do potrzeb.