Okinawa – niskokaloryczna dieta długowieczności

18:13 31-10-2022

Mieszkańcy Okinawy (japońskiej wyspy) są najdłużej żyjącymi ludźmi na świecie, nie przybierają z wiekiem na wadze, odnotowują mniejszą liczbę zachorowań na serce (o 80%) i na raka (o 50%).
Charakterystyka sposobu odżywiania w diecie okinawskiej:
* jest niskokaloryczna 1500 – 1900 kcal dziennie;
* mała objętość posiłków;
* niski indeks glikemiczny źródeł węglowodanów;
* nieobecność w jedzeniu cukrów prostych;
* bogata w witaminy, składniki mineralne, błonnik, antyoksydanty, w kwasy tłuszczowe omega-3;
* zawiera mało nasyconych kwasów tłuszczowych oraz rafinowanych olei roślinnych;
* dominują zielone warzywa liściaste, warzywa korzeniowe (słodkie ziemniaki), żywność na bazie soi oraz innych roślin strączkowych;
* umiarkowane spożycie ryb, owoców morza;
* regularne konsumpcja wodorostów i tamtejszych grzybów;
* niska konsumpcja mięsa i produktów mięsnych;
* jest uboga w produkty nabiałowe (mleko, sery);
* zamiana soli kuchennej na przyprawy oraz zioła (np. kurkuma, imbir);
* wysoka zawartość kolagenu i elastyny w żywności;
* głównie spożywanym napojem jest herbata Sanpin (zielona odmiana naparu z kwiatów jaśminu);
* regularna aktywność fizyczna – dobra kondycja, podstawą zdrowia całego organizmu;
* filozofia życia – szczęście przynosi bycie zajętym, aktywne działanie na codzień.
Dieta Okinawa jest jedną z najzdrowszych diet, bazującą na niedobrze kalorii. Ten sposób żywienia pozwala zachować dobry stan zdrowia przez długie lata, warto się nią zainspirować ponieważ może przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia zarówno fizycznego, jak i psychicznego.

MadaFit © 2018
Projekt i wykonanie szaradowski.pl