Mtindful eating, to nurt polegający na odkryciu przyjemności, płynącej ze świadomego spożywania posiłków poprzez dokładne przeżuwanie każdego kęsa, skupiania się na smaku, teksturze a także zapachu danej potrawy. Jeśli ignorujemy to co jemy, jest tak jakby to nie istniało.
Ważne jest to aby zbudować odpowiednią relacje z jedzeniem oraz zastosować się do następujących zasad:
– jeśli nie czujemy się głodni, nie jemy;
– przestajemy jeść, kiedy czujemy się syci;
– podczas przerw między posiłkami nie myślimy o jedzeniu;
– jemy z przyjemnością różne rodzaje potraw;
– utrzymujemy zdrową wagę, która jest stała lub waha się w granicach 2,5–3,5 kilograma;
– nie musimy się ważyć częściej niż raz na kilka miesięcy;
– nie mamy obsesji na punkcie jedzenia ani nie liczymy kalorii;
– dbamy o odpowiednie warunki podczas posiłku (najlepiej siedząc przy stole, unikajmy jedzenia w drodze i w pośpiechu);
– jemy powoli, przeżuwając dokładnie każdy kęs;
– unikamy rozpraszaczy (tj.: telewizor, telefon, komputer, książka, czasopisma);
– nie robimy nić poza jedzeniem, cieszymy się momentem, zwalniamy.
Uważność podczas spożywania posiłku, to sztuka pełnego skupienia się na smakach i zapachach, dzięki czemu można „na nowo” odkryć, iż jedzenie to nie tylko odżywianie organizmu ale także wielka radość dlatego warto w sobie wyćwiczyć tę umiejętność.