Glutation – mistrz antyoksydacji i odtruwania.

22:30 30-06-2023

To najsilniejszy antyoksydant w organizmie człowieka, występuje we krwi, surowicy i wewnątrz komórek. Glutation składa się z trzech aminokwasów: L-cysteiny, glicyny i L-glutaminianu.
Dzięki swojemu silnemu działaniu przeciwutleniającemu usprawnia szereg ważnych procesów zachodzących w organizmie.
Wspiera funkcjonowanie systemu odpornościowego, spowalnia starzenie, przeciwdziała toksynom każdego rodzaju i poprawia ogólne funkcjonowanie psychiczne i fizyczne organizmu, pomaga zwalczyć wirusy, infekcje oraz toksyny, obniża stres i napięcie w ciele.
Chroni przed wieloma problemami zdrowotnymi:
* stwardnienie tętnic (miażdżyca), wysoki cholesterol, choroby serca;
* borelioza, zapalenie kości i stawów;
* Alzheimer, choroba Parkinsona;
* cukrzyca;
* zespół chronicznego zmęczenia;
* zapalenie okrężnicy;
* astma;
* zaćma, jaskra;
* zapalenie i choroby wątroby;
* zaburzenia związane z nadużywaniem alkoholu.
Jak zadbać o prawidłowy poziom glutationu:
* jedz warzywa, tj.: czosnek, cebulę, brokuły, jarmuż, kapustę, kalafior;
* uwzględnij w jadłospisie – mięso, łososia, solę, parmezan, jaja, pistacje, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, soję – to źródła cysteiny;
* spożywaj białko serwatkowe (są źródłem aminokwasów);
* ćwicz conajmniej 30 min dziennie 4 x w tygodniu – aktywność fizyczna zwiększa poziom glutationu;
* uzupełniaj w diecie – kwas alfa liponowy, kwas foliowy, witaminę B6, B12, C, E, selen oraz sylimarynę – te związki pomagają zwiększyć poziom glutationu.
Właściwy poziom glutationu w organizmie to gwarancja zdrowia.

MadaFit © 2018
Projekt i wykonanie szaradowski.pl