Dieta hipokaloryczna – destrukcyjna!

22:20 30-09-2023

Dieta hipokaloryczna (niskokaloryczna) polega na spożywaniu minimalnej ilości kalorii, mniej niż organizm potrzebuje. W takiej diecie eliminowane są posiłki o większej kaloryczności a produkty niskokaloryczne można spożywać wyłącznie w małych ilościach.
Stosując ten sposób odżywiania, szybko się chudnie (i jest to uzasadnione w niektórych przypadkach u osób z dużą otyłością pod nadzorem lekarza) ale kosztem zdrowia, jeśli utrzymujemy ją przez dłuższy czas (ponad 3 tygodnie), otrzymujemy efekt odwrotny do zamierzonego.
Konsekwencje stosowania diet hipokalorycznych:
* Osłabienie układu odpornościowego;
* Uczucie zmęczenia, brak energii;
* Utrata masy mięśniowej;
* Problemy z sercem;
* Zmniejszenie spalania tkanki tłuszczowej;
* Zaburzenia hormonalne;
* Drażliwość, obniżony nastrój, lęk;
* Problemy z pamięcią;
* Bóle głowy;
* Odwodnienie;
* Odczuwanie głodu;
* Zaburzenia glikemii (nadpotliwość, drżenie mięśni);
* Uczucie zimna;
* Niedobory pokarmowe, niedożywienie (anemia, wypadanie włosów, łamliwe paznokcie);
* Narażenie na osteoporozę;
* Problemy ze snem.
W dłuższej perspektywie utrzymywanie diety niskokalorycznej powoduje, że ostatecznie przytyje się więcej a metabolizm zwolni. Wszystkie diety poniżej minimalnego zapotrzebowania kalorycznego stosowane długotrwale, działają destruktywnie na organizm.
Osiągnięcie idealnej wagi wymaga czasu i wysiłku. Najlepszym sposobem zdrowego odchudzania jest wdrożenie kompletnej, dobrze zbilansowanej diety oraz regularnych treningów.

MadaFit © 2018
Projekt i wykonanie szaradowski.pl