22:31 31-03-2024
Co łączy pomidora, buraka, arbuza i czerwonego grapefruita…? To likopen – czerwony barwnik (nadaje warzywom i owocom czerwoną barwę), to naturalny przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki, wywołujące nowotwory.
Ludzki organizm nie wytwarza likopenu, musi go dostarczać z pożywieniem, najlepiej w postaci przetworów z pomidorów (tj.: przecier, pasta czy ketchup) koniecznie z dodatkiem tłuszczu (tj.: olej czy oliwa z oliwek) wówczas jest znacznie lepiej przyswajalny.
Dobroczynne właściwości likopenu:
- zapewnia dobrą kondycję skóry, zwiększa jej odporność na działanie promieniowania UVA i UVB;
- wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze;
- stymuluje odporność;
- reguluje poziom cholesterolu;
- wspomaga wydajność sportową, przyspiesza regenerację po treningu;
- ułatwia procesy odchudzania;
- zwiększa gęstość mineralną kości (mniejsze ryzyko wystąpienia osteoporozy);
- zapobiegania degeneracji gałki ocznej;
- pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo – naczyniowego, zmniejsza ryzyko wystąpienia udarów i zawałów serca;
- wspiera męską płodność, poprawia ruchliwość, strukturę oraz ilość plemników;
- zmniejsza ryzyko raka trzustki, płuc, prostaty, piersi i szyjki macicy.
Odkrycie licznych korzyści likopenu dla zdrowia pokazuje jak wartościowy może to być składnik w naszej diecie. Niech ta świadomość kieruje naszymi wyborami żywieniowymi każdego dnia.