Dieta planetarna jest to przede wszystkim dieta przyjazna planecie ale także zdrowa dla człowieka. Została opracowana przez komisję naukową ds. zdrowia i zrównoważonego żywienia EAT-Lance.
Aby poprawić nasze zdrowie i kondycję planety, należy podjąć działania obejmujące promowanie zdrowszych nawyków żywieniowych opartych na produktach pochodzenia roślinnego, przesunięcie globalnej produkcji w kierunku zróżnicowanych upraw, zrównoważone intensyfikowanie rolnictwa oraz ograniczenie marnotrawstwa żywności.
Założenia diety planetarnej:
Jedz sezonowo i lokalnie – zimą postaw na kiszonki, mrożonki, przetwory, rodzime owoce a wiosną na nowalijki,;
Zmniejsz ilość spożywanego nabiału oraz jajek;
Wprowadź do jadłospisu produkty roślinne: warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych (fasolę, soczewicę, ciecierzycę), produkty zbożowe (najlepiej pełnoziarniste), orzechy, pestki;
Ogranicz spożycie czerwonego mięsa, podrobów i wyrobów wędliniarskich, zastąp wołowinę kurczakiem lub rybą – mają niższy ślad węglowy;
Jedz jak najmniej produktów wysokoprzetworzonych (typu fastfood);
Zmniejsz ilość cukrów dodanych do żywności;
Wybieraj tłuszcze roślinne – w postaci olejów;
Gotuj z resztek, dobrze planuj zakupy i posiłki – tak, aby jak najmniej wyrzucać;
Ten rodzaj diety zalecany jest zarówno ze względów środowiskowych, ekonomicznych jak i zdrowotnych.
Nasze codzienne wybory żywieniowe mogą uchronić naszą planetę przed niekorzystnymi zmianami ale także są kluczowe dla zachowania zdrowia. Jedz lokalnie, działaj globalnie!